Ga zelf lekker de hele dag rechtop zitten!

Dagje rollen

Tijdens mijn opleiding tot fysiotherapeut moesten wij voor een project een dag doorbrengen in een rolstoel. Een leuk project en natuurlijk erg zinvol om je beter in te kunnen leven in de ander. Ik ging met Peter op stap, rolstoel geregeld, kleed over de benen en Groningen in. Al snel was menig stoepje best lastig voor de rolstoel, je bent toch breder en onhandiger dan het lijkt.

Biertje?

Drinken tijdens de opleiding, als het even kan, deden we dat natuurlijk. We besloten om in Café de Blauwe Engel een pilsje te nemen. Niet voor niets, want het is in een kelder. Met hulp van omstanders ben ik naar beneden gehobbeld om aan de bar, nou ja tegen de bar aankijkend, een pilsje te nuttigen. Erg gezellig was dat niet.

Lekker makkelijk

Regelmatig ontvangen wij het volgende bericht:”U kunt de huur sta-op stoel weer ophalen, mijn moeder gaat namelijk verhuizen naar een verpleeghuis”.
Onze respons: “Nou, u mag de stoel gewoon meenemen hoor”.
“Dat hoeft niet, want ze krijgt een aangepaste rolstoel”.
Lekker makkelijk voor het zorgpersoneel, maar een hel voor de persoon die er de hele dag rechtop in moet zitten.

Recept van rechtop zitten

Benodigdheden: voldoende rompbalans, een flinke dosis spierkracht, een uitstekend uithoudingsvermogen en een houten kont! Dit zijn nu juist de zaken die bij de oudere persoon eerder minder dan meer aanwezig zijn. Oplossing van ons zorgpersoneel: een lekker wiebelend anti-decubitus kussen, hoera, nu heb je pas rompbalans nodig.

Energie verlies

In verschillende onderzoeken komt heel duidelijk naar voren dat bij scheef zitten energie verloren gaat. Dus je wordt gewoon doodmoe van altijd rechtop zitten. Vraag het aan iedere ergotherapeut en je hoort dat scheef zitten energieverlies geeft. Daarnaast is al het gewicht van het lichaam naar beneden gericht, doorzit-plekken krijg je dan snel met een dunne huid.

“Doe eens normaal man”

“Doe zelf normaal”, aldus onze premier Mark Rutte. Natuurlijk niet de meest genuanceerde reactie, maar mensen mogen best eens een uitspraak terugkaatsen naar goedwillende zorgverleners. Als het advies is: ga de hele dag in een rolstoel zitten op een wiebelend AD-kussen, dan mag u zeggen:

Ga zelf lekker de hele dag rechtop zitten!