Heerlijk zitten of liggen in een stoel die helpt bij het opstaan.

Een sta-op stoel is een comfortabele stoel, die hulp biedt bij het opstaan door middel van een elektromotor. Met een druk op de knop gaat de stoel omhoog en kantelt iets naar voren, waardoor het opstaan makkelijk gaat. De opsta stoel wordt veel gebruikt door mensen met fysieke klachten ten gevolge van beperkingen of ouderdom. Hierbij helpt de kantelfunctie bij het zitten met verminderde rompbalans. Doordat de stoel u helpt bij het opstaan heeft u geen hulp nodig van een ander, de mantelzorger of verzorging wordt hierdoor ontlast.
 
Bekijk onze 18 tips bij het kopen van een tweedehands sta-op stoel
stoel voor rugklachten
Heerlijk ontspannen zitten of liggen

"U wil toch ook comfortabel zitten bij uw bezoek?"

Bel of mail met onze zit-specialist
ma – wo – vr: 9:00 tot 15:00uur
di + do: 9:00 – 12:00uur

Sta op stoel en opstaan, van zitten naar staan

In staande positie bevindt het lichaamszwaartepunt zich boven de voeten, want die vormen het vlak waar we op steunen. Bij zitten ligt dit zwaartepunt boven het steunvlak van de stoel. Tijdens het opstaan gaat het zwaartepunt richting het nieuwe steunvlak, dus richting de voeten. De stoel gaat kantelen naar voren.

Vervolgens gaat men strekken, en naar de staande positie. Ook hierin geeft de stoel hulp. De sta op stoel gaat omhoog zodat het lichaam al meer in gestrekte positie komt.

Waarom gaat opstaan moeilijker als we ouder worden?

Een kind staat fluitend tientallen keren in een uur op vanuit een stoel en ook zonder ondersteuning. In de loop van ons leven verandert dat. Wat zijn de oorzaken dat dit anders wordt?

Verminderde mobiliteit in de wervelkolom

Wanneer de wervelkolom en dus de rug niet meer makkelijk buigt, gaat het voorover buigen om vanuit zit naar staan te komen moeizamer.

Afname van kracht

Met het afnemen van spierkracht in de benen kan het steeds lastiger worden om het lichaamsgewicht omhoog te brengen naar staan.

Verminderde balans

Naast kracht en mobiliteit zorgt een verminderde balans dat het moeilijker is om het lichaamszwaartepunt boven de voeten te krijgen. En te houden.

Een sta op stoel biedt hulp op deze verschillende vlakken. De stoel helpt met het naar voren kantelen. Het omhoog van de stoel maakt dat we met minder kracht toch goed kunnen strekken. De armleuningen, waar men zich bij het opstaan aan vast kan houden, geven extra balans. 

Iedere sta op stoel moet de mate van hoogte en kantelen kunnen aanpassen. Het is afhankelijk van iedere situatie en van ieder persoon. Een stoel kan of volledig kantelen of volledig rechtstandig omhoog gaan, en vele opties daar tussenin.

Sta op stoel opsta stand
sta op stoel - opsta stand
sta-op stoel modern antraciet

De mogelijkheden bij een Fitform vario stoel

U kunt deze stoelen ook huren!

De beste merken sta-op stoelen zijn Fitform, Doge, Himolla en SoWecare. Deze stoelen zijn op uw maat af te stellen en zitten dus altijd goed.

Zithoogte

Om de juiste hulp te bieden is het erg belangrijk dat de stoel op maat staat. Iemand die lang is heeft er met haar lengte weinig aan als zij te laag zit. De winst in hoogte zal geen hulp bieden. Hetzelfde geldt voor een klein persoon. Als zij in een te hoge sta op stoel zit zullen de voeten gaan zweven. Dit beknelt de bloedvaten in de benen waardoor er eerder vocht blijft zitten in de voeten en benen.

Armsteun hoogte

De afstelling van de armsteunen is heel belangrijk voor de ontspanning in de schouders en nek. Naast de hoogte van de steunen, is hierbij ook de zitbreedte een factor. Een persoon die smal is en op een brede stoel zit, heeft geen goede steun bij de armsteunen, die staan dan tever van het lichaam af.

Zitdiepte

De juiste zitdiepte is belangrijk om het lichaam goed te ondersteunen. Als de zitdiepte te kort is komt er veel teveel druk op het stuitje, wat weer doorzit plekken kan geven. Als de zitdiepte daarentegen te diep is, zal dit afknelling geven bij de bloedvaten in de knie. Ook dit is niet wenselijk. Bij een standaard stoel, (51cm altijd op voorraad) kan de zitdiepte variëren van 43cm tot 53cm. Met speciale aanpassingen kan dit gaan tot 59cm diepte en 36cm diep.

Zithoogte

Twee mensen met dezelfde lengte kunnen een andere zithoogte nodig hebben. De lichaamsverhoudingen kunnen heel anders zijn, waardoor bijvoorbeeld de lengte van de benen enorm kunnen verschillen. Een standaard sta op stoel moet ingesteld kunnen worden voor mensen van 1m45cm tot 2m10cm

Zitbreedte

De breedte maat is belangrijk om comfortabel te zitten. Deze maat is wel afhankelijk van de wensen van de gebruiker. De ene persoon zit liever wat krapper, terwijl de ander juist meer ruimte aan de zijkanten wil. Om goed gebruik te maken van de steun van de rugleuning wordt meestal uitgegaan dat er een handdikte aan ieder zijde van de stoel en persoon moet passen. Er zijn sta-op stoelen voor zeer smalle mensen, meestal zijn deze stoelen ongever 45cm breed. Dan gaat de breedte omhoog per 6 cm. De breedste stoel van Fitform is 86cm breed.

Meer informatie over de ergotherapeut en instellingen.

De sta op stoel, uitleg fysiotherapeut Wilfred Pathuis

sta op stoel met één, twee of drie motoren

Een sta op stoel bevat doorgaans vaak drie motoren. Hiermee wordt het een complete relaxstoel. Naast de motor voor het opstaan, is er ook één voor de voetensteun en de rugleuning. De voeten kunnen dan ondersteund omhoog en naar beneden. De rugleuning kan naar achteren en naar voren. De opsta-motor zorgt behalve voor het opstaan ook voor het kantelen van de sta-op stoel.

Als een stoel meerdere motoren heeft kan iedere functie apart bediend worden, er zijn dan oneindig veel verschillende houdingen mogelijk. Bij een stoel met 1 motor kan bijvoorbeeld de rugleuning niet versteld worden, ook kan de voetensteun dan maar op een paar standen.

Sta op stoel handbediening

Wanneer de stoel één motor heeft, heeft de handbediening twee knoppen.  Omdat er vaak drie motoren  in de sta-op stoel zitten, heeft de handbediening dus zes knoppen. De bediening heeft duidelijke knoppen, zodat ook mensen die minder gewend zijn met knoppen te werken, deze kunnen bedienen.

De knoppen zijn altijd per 2 aan elkaar gelinkt. De ene kant zorgt voor beweging van bijvoorbeeld de voetensteun naar voren. Dan doet de andere knop precies het tegenovergestelde. Dit geldt ook voor de knoppen van de rugleuning en de sta op-functie.

handbediening-sta op stoel-Zeker Zit