De beste tweedehands sta-op stoel, omdat makkelijk opstaan altijd moet lukken

U zoekt een goede tweedehands stoel voor uw moeder of vader, gebruik deze 18 tips om de juiste stoel te kiezen.  Met aandacht voor deze 18 tips maakt u een gedegen keuze en koopt u een sta-op stoel die voor u of uw vader of moeder geschikt is. Wat is een sta-op stoel? Een stoel die u helpt met opstaan met behulp van een elektromotor.

tweedehands sta-op stoel
Tweedehands sta-op stoelen in vele kleueren
moderne sta-op stoel
Heerlijk zitten in uw tweedehands sta-op stoel

1. Heeft de sta-op stoel de juiste breedte maat?

Bij ieder postuur past een bepaalde breedtemaat. Sta-op stoelen zijn er in 4 soorten breedtematen. De breedte van uw heupen is bepalend. Bekijk wat u prettig vindt, heeft u graag ruimte in de stoel of wilt u precies passend zitten? Er zijn ook sta-op stoelen voor zware mensen. (tot 300kg)

Standaard, smal, breed en XXL

Postuur en zitbreedte

Smal: 45cm tot 46cm
Normaal: 50cm tot 51cm
Gezet: (max 150kg): 56cm tot 57cm
Stevig: (tot 225kg): 63cm tot 87cm

Stoelen van 63 cm breed of meer worden vaak zwaar belast en hebben daardoor een kortere levensduur. Het Zeker Zit XXL-sta-op stoelen concept kan ideaal voor u zijn. Als u deze stoelen tweedehands kan kopen is het altijd aan te raden deze door een dealer volledig te laten nakijken.

Voordat u een tweedehands sta-op stoel gaat kopen kunt u bepalen welke breedte maat voor u geschikt is. Lees meer over ergotherapie en sta-op stoel advies.

"U wil toch ook comfortabel zitten bij uw bezoek?"

Bel of mail met onze zit-specialist
ma – wo – vr: 9:00 tot 15:00uur
di + do: 9:00 – 12:00uur

2. Wat is de hoogte van de rugleuning?

Uw lichaamslengte heeft effect op de zithoogte van de stoel, maar ook op de hoogte van de rugleuning. Rugleuningen zijn verdeeld in 3 hoogtes. 

In de tabel staan lengtematen en geadviseerde rugleuning hoogtes.

Uw lengte
Rugleuning hoogte
1m50 of kleiner
Max (± 75cm)
1m60 – 1m90
Standaard (± 85cm)
1m90 en langer
Extra hoog (± 95cm)


Nu kan het natuurlijk zo zijn dat u veel gekrompen bent, dan kan het zo zijn dat u een lagere rugleuning moet hebben dan in de tabel staat. Ook is dan de rug vaak krommer geworden en is een zachte kyphose rugleuning aan te raden. Meer informatie bij Tip 10.

Rugleuning tot bovenzijde hoofd

Krimp komt vanuit de wervelkolom. De tussenwervels  houden minder vocht vast en zakken daarbij in. Door bijvoorbeeld osteoporose kunt u 10 – 15 centimeter korter zijn geworden. Doordat dit in de rug gebeurt is het belangrijk om in een stoel te zitten met een lagere rugleuning.

Als leidraad kunt u aanhouden dat bij de ideale rughoogte de bovenkant van uw hoofd even hoog komt als de rugleuning. De rugleuning kan beter iets hoger zijn dan te laag

vele soorten rugleuningen op tweedehands sta-op stoelen
Vele soorten rugleuningen, let goed op!

3. Is de bekleding schoon en heel?

Het lijkt vanzelfsprekend, maar het is iets om goed op te letten: is de stoel schoon genoeg? 

Altijd even ruiken

Rooklucht verdwijnt niet snel uit een stoel. Ook kan er urine zijn gelekt in de zitting, dit geeft de bekende zure lucht. Let daar dus goed op bij aankoop van uw tweedehands sta-op stoel.

Vlekken in de bekleding zijn mogelijk nog schoon te maken. Bij een stoel met losse armsteunen kunt u de bekleding er af halen en deze wassen in de wasmachine. De zitting en rugleuning is moeilijker schoon te krijgen. 

Een andere oplossing is om vieze bekleding te vervangen. Bij een dealer van deze stoelen kunt u vragen naar de mogelijkheden voor het herbekleden van uw sta-op stoel.

4. Van welk merk is de tweedehands sta-op stoel?

Fitform en Doge

De beste sta-op stoelen worden sinds jaar en dag gemaakt door Fitform en Doge. Deze stoelen werden vroeger door de zorgverzekeraars vergoed. Een goede Fitform of Doge sta-op stoel kan gerust 15 tot 20 jaar mee. De stoelen van de andere merken geven sneller problemen bij het onderhoud. Ook is het moeilijker om onderdelen te vervangen van deze stoelen.

Bij Zeker Zit kan je deze sta-op stoelen zelfs huren.

Wilt u een tweedehands sta-op stoel dan geeft een Fitform of Doge stoel de beste garantie, de andere merken zijn vaak wel wat goedkoper.

Wat is een sta-op stoel
Opstaan, wat is een sta-op stoel

5. Kunt u de zithoogte en de zitdiepte verstellen?

Bij de meeste sta-op stoelen is het mogelijk om de hoogte te verstellen. U heeft hiervoor een handige zoon, dochter of kennis nodig die dit kan doen. Ook belangrijk kan de stoel kantelen?

Juiste zithoogte

De juiste hoogtemaat is erg belangrijk. Als u te hoog zit knellen de bloedvaten in de knieholte af en krijgt u sneller vocht in de benen. Als de stoel te laag staat, komt er te veel druk op het stuitje en heeft u sneller last van decubitus (doorzitten). 

Wanneer uw bovenbenen horizontaal zijn in de normale zitstand, zit u op de juiste hoogte.

Zitdiepte

De juiste zitdiepte is ook belangrijk, als uw zitting te diep is sluit uw rug niet aan tegen de rugleuning. Hierdoor komt u onderuitgezakt te zitten. Dit is erg belastend voor de onderrug. Als de zitdiepte te kort is heeft u te weinig steun onder de benen, de druk wordt dan niet goed verdeeld.

Let dus goed op bij de aankoop van een stoel dat de zitdiepte geschikt is of is aan te passen.

6. Zijn de armsteunen in hoogte verstelbaar?

De hoogte van de armsteunen is voor uw schouders en nek erg belangrijk, Als de armsteunen te hoog staan, gaat u uw schouders optrekken. Staan de armsteunen te laag dan gaat u scheef zitten. Op beide manieren worden uw schouders en nek veel belast en dit geeft klachten in deze regio.

Armsteun hoogte bepalen

Een stoel met verstelbare armsteunen is het meest ideaal. Om de hoogte te bepalen gaat u in de stoel zitten en legt uw handen op uw buik. De schouders houdt u ontspannen. De hoogte van de armsteun moet zo staan dat uw elleboog in deze houding enige steun heeft.

Het is dus belangrijk om bij de aanschaf van uw tweedehands sta-op stoel goed op te letten of de armsteunen opnieuw in te stellen zijn.

tweedhands sta-op stoel armsteunen vervangen
Armsteunen vervangen
dopsleutel 13, armsteun vervangen

7. Wat is het bouwjaar van de sta-op stoel?

Vraag altijd naar het bouwjaar of aankoop jaar van de stoel. U kunt dit meestal controleren. Aan de achterkant van de stoel zit onderin aan de binnenzijde een sticker met een nummer en bouwjaar. Als er geen stickers zijn te vinden kunt u ervan uitgaan dat de stoel ouder is dan dat men zegt.

Een sta-op stoel van een goed merk gaat gerust 15 tot 20 jaar mee, neem dit mee in uw overweging.

8. Is de sta-op stoel een revisie stoel?

Het reviseren van sta-op stoelen wordt veel gedaan, zeker bij Fitform en Doge sta-op stoelen. Dit betekent dat er in de fabriek stoelen worden gemaakt van bestaande onderdelen.  De stoel heeft hierdoor geen origineel bouwjaar meer. Op de sticker in de stoel staat bij revisie het nummer 1 of 2. Dit betekent dat de stoel één of twee keer in revisie is geweest. Als er een 0 staat is het een originele stoel.

Ook voor de aanschaf van deze stoelen kunt u rekening houden met een gebruiksduur van 15 – 20 jaar. Omdat het bouwjaar niet bekend is kunt u ervan uitgaan dat na de revisie de stoel nog 10 – 12 jaar mee kan.

9. Zit er een nekkussen bij de stoel?

Als u lekker gaat liggen in de stoel is een nekkussen erg comfortabel en meestal nodig. Natuurlijk kunt u ook een eigen kussen in de stoel leggen en daarom is dit niet het belangrijkste punt om op te letten bij een tweedehands stoel.

Als er een nekkussen bij de sta-op stoel zit is het een pluspunt.

10. Welk soort rugleuning zit er op de tweedehands sta-op stoel?

Er zijn bij sta-op stoelen een aantal veel gebruikte rugleuningen. Naast de standaard rugleuning komen de kuip- en extra zachte kyphose rug vaak voor.

Kuiprugleuning

Deze wordt vooral aangeraden als er sprake is van een verminderde rompstabiliteit is. Daarnaast kan een kuiprugleuning ervoor zorgen dat iemand, die heel mager is, in het midden van de stoel zit.

Kyphose rugleuning

Deze rugleuning is in het midden extra zacht. Dit zorgt er voor dat mensen met een kromme rug minder drukpunten in de rug voelen. Ook is de vorm van de rugleuning aan te passen aan de kromming.

Als u een tweedehands sta-op stoel probeert, gaat u dan even in de stoel zitten en vergeet niet te gaan liggen. U voelt dan of de rugleuning goed aansluit op uw rug.

11. Is de kabel van de handbediening intact?

De kabels van de handbedieningen zijn kwetsbaar en regelmatig beschadigd. Bekijk de kabels en check of alle functies op de bediening werken. Wanneer u haperingen constateert, is de handbediening aan vervanging toe en het probleem meestal snel opgelost.

Handbediening vervangen

Handbedieningen zijn doorgaans simpel te vervangen, u zoekt daarvoor contact met een dealer van het betreffende merk.

familiebedrijf Zeker Zit handbediening-Fitform-Zeker Zit

12. Is de kabel van de stoel zelf en de transformator nog intact?

Net als de kabels van de handbediening zijn de andere elektra-kabels ook kwetsbaar. Deze kunnen klem komen te zitten tussen de stoel. Controleer altijd of deze kabels nog goed zijn, als er kneuzingen zitten in de kabel is er een risico voor brandgevaar.

Bij de transformator van een sta-op stoel kan een kabelbreuk ontstaan, een snelle controle aldaar kan geen kwaad. Net als bij de handbediening zijn deze kabels te vervangen, dit is vaak wel kostbaarder dan het vervangen van de handbediening.

13. Werkt de draaischijf naar behoren?

Als er een draaiplateau onder de sta-op stoel zit, is het verstandig deze goed te controleren. 

Belangrijke punten om op te letten zijn:

  1. Blokkeert de draaischijf als de stoel in de opsta stand staat?
  2. Draait de sta-op stoel soepel als u erin zit? Houd er rekening mee dat de gebruiker van de stoel meestal niet dezelfde kracht en flexibiliteit heeft als een jonger persoon.

Draaischijf demonteerbaar?

U kunt er ook bekijken of de draaischijf demonteerbaar is. Op stoelen van Fitform, Doge en Easysit is de draaischijf gemakkelijk te vervangen voor normale poten. Deze poten kunt u bestellen bij desbetreffende dealers.

14. Is de zitting bol of doorgezakt?

Op een sta-op stoel wordt de zitting intensief gebruikt en is deze het snelst aan vervanging toe. Het volledige gewicht van de gebruiker komt op de zitting de rusten, zowel in de zitstand als in de ligstand komt er veel belasting op de zitting. Ook bij sta-op stoelen voor zware mensen is een nieuwe zitting belangrijk.

Een belangrijke check als u een sta-op stoel wilt kopen is dus de zitting, als deze nog goed is zit er enige bolling op de zitting. Een volledig vlakke zitting is altijd aan vervanging toe.

Zitting Check

Is de zitting van de sta-op stoel nog bol?

Is de zitting gemakkelijk te vervangen?

15. Kraakt of piept de sta-op stoel?

Vanzelfsprekend kan een stoel met veel bewegende delen en scharnieren gaan kraken en piepen. Dit hoeft niet direct een bezwaar te zijn, met wat smeerolie is een heleboel kraken weg te krijgen.

Het is meestal wel moeilijk om precies de oorzaak van het kraken te achterhalen, dit zijn de meest voorkomende redenen van het kraken van een stoel:

  1. Scharnieren en bewegende delen zijn uitgedroogd
  2. Bekleding die over elkaar schuurt, voornamelijk met (kunst)lederen stoelen.
  3. Scharnieren van de voetensteun

16. Zit er speling bij de rugleuning?

Door met de handen de rugleuning heen en weer te bewegen, kunt u voelen hoeveel speling er in de rugleuning zit. Deze mag best een beetje bewegen maar zeker niet teveel. Wanneer er veel speling is de rugleuning aan het doorbuigen en kan deze binnen afzienbare tijd afknappen. Meestal is dit metaalmoeheid.

Als u veel gaat liggen in de stoel is het zeker belangrijk om hierop te letten. Gaat u de stoel voornamelijk in de rechtop houding gebruiken dan is het minder belangrijk.

17. Heeft de stoel 1, 2 of 3+ motoren?

Voor het comfort in een sta-op stoel hebben we meerdere motoren nodig. Als er drie of meer motoren in een sta-op stoel zitten kunt u alles apart van elkaar bedienen. U kunt dus naar eigen wens de hoogte van de voetensteun bepalen. Ook het kantelen en de rugleuning zijn apart bedienen en dat geeft extra comfort.

Eén motorige sta-op stoel

Het grootste voordeel van een 1 motorige sta-op stoel is de eenvoudige bediening. Doordat u alleen op of neer kan heeft u slechts 2 knoppen te bedienen. Stel dat de persoon die de stoel gebruikt dementerend is, dan is deze bediening misschien nog te leren. Vanzelfsprekend geeft het iets minder zitcomfort.

Twee, drie of meer motoren

Vanaf 3 motoren is alles apart in te stellen en heeft u optimaal comfort in uw sta-op stoel. Een stoel met 2 motoren is zeldzaam en net zo duur als een stoel met 3 motoren.

Het is altijd aan te raden een sta-op stoel met 3 of meer motoren te kopen.

18. Is de lendesteun verstelbaar en op te pompen?

Het gebruik van de lendesteun is belangrijk bij vele soorten rugklachten. Er zijn 2 eigenschappen die in te stellen zijn. De hoogte van de lendensteun en de dikte van een lendensteun. Of u nu wel of geen rugklachten heeft, de juiste hoogte is erg belangrijk voor het zitcomfort.

Met een pompje kunt u ook de dikte bepalen van de lendesteun, deze functie is ook belangrijk voor het zitcomfort. Zodra deze eenmaal is ingesteld hoeft dit niet te wisselen. Het kan natuurlijk wel, maar is meestal niet noodzakelijk.

Ons advies is dan ook, check altijd even of de lendensteun in hoogte en/of in dikte verstelbaar is.

Hopelijk heeft u een goede sta-op stoel kunnen vinden!
Heeft u nog vragen bel of mail gerust

Wilfred Pathuis, Zeker Zit

085-3032913
[email protected]