We weten het allemaal……..rust roest!

Rust roestOnbewust weten we meer dan we denken. Veel prachtige en handige feiten zitten namelijk mooi verpakt in spreekwoorden en gezegden. We kunnen heel veel vinden op Google, maar graaf eens in je brein. Het zal je verbazen wat je daar tegenkomt.

“Alles goed?”

Met deze vraag heb ik het altijd lastig. Ja, ik weet wat het gewenste antwoord is. Maar dit dan ook zeggen, kan ik maar moeizaam. Natuurlijk is niet alles goed, hoe is dat nou mogelijk? Maar ja, luisteren naar mijn antwoord doet de persoon toch niet. In spreekwoorden heb ik wel een leuke reactie gevonden. Ik zeg nu meestal, “Jahoor, ik denk namelijk aan mijn geld”. De reactie is meestal: huh? Ik zeg dan: “Ken je dat spreekwoord dan niet? Als je ziek bent, denk je aan je leven, als je beter bent aan je geld”. Een nadenkende blik volgt.

Meest gestelde vraag bij de fysio: hoe lang gaat ‘t duren?

“Ik moet zaterdag weer voetballen, kan dat?”, “Ik moet weer tennissen vrijdagavond, lukt dat?” Mijn reactie is meestal: “Verdien je je geld met je sport?” “Nee? Dat dacht ik al, je naam kwam me al niet bekend voor…”. Dan volgt de uitleg van een herstellend lichaam dat de tijd nodig heeft om weer aan te sterken. Het eeuwenoude spreekwoord dat ik hierbij gebruik? Ziekte komt te paard en gaat te voet.

Artose, pijn…..maar toch bewegen

Veel ouderen krijgen te maken met artrose, dan is er altijd een dilemma. De eerste aanzet tot bewegen geeft pijn. De reactie is vaak om dan maar niet meer te bewegen. Toch is het juist erg belangrijk om in beweging te blijven, het smeert de gewrichten. Ook hier kennen we het gezegde allemaal: Rust roest!

Weet u misschien een leuk vergeten spreekwoord met een wijsheid die op Google niet te vinden is? Laat het ons weten!

Wilfred Pathuis
Fysiotherapeut, Zeker Zit