Je bekijkt nu Hoe lang ben jij? Dat hangt er van af…

Hoe lang ben jij? Dat hangt er van af…

Op ons paspoort staat zelfs onze lengte, vaak wordt ook gevraagd hoe lang ben jij? Ik kan het nooit laten, mijn antwoord is altijd: “Dat hangt er van af…….tussen de 1m78 en 1m82”

Altijd krijg je dan een verbaasd gezicht en een enigszins belangstellende vraag, “Hoezo?”

Fysiologie college

Ooit zat ik in de collegezaal bij fysiotherapie, we kregen les in fysiologie. De leraar zei tussen neus en lippen door dat lengte afhankelijk is van het moment van de dag. Maar vooral of we net een tijd hebben gelegen (de nacht) of dat we al lang op onze benen staan. We zijn in de ochtend een dikke 2 cm langer dan in de avond.

Proef op de som

Thuis van college, voor het slapen gaan stond ik tegen de muur, boek op mijn kop, vasthouden en een streepje zetten. In de ochtend met enige spanning wederom tegen de muur, boek op mijn kop………verbazing! Gewoon 3 cm langer! Natuurlijk was ik kritisch, het zal wel meetfout zijn. Dus de volgende dag hetzelfde ritueel, met hetzelfde resultaat.

Dienstplicht

Toch is het altijd zo dat dit soort kennis al eeuwenoud is.  Mijn pa vertelde dat ze in 1969 toen hij zich meldde bij de dienstplicht inderdaad wel eens op een brancard naar de test gingen, vooral de mannen die meestal 1,98m of 1,99m zijn. Als deze heren maar lang genoeg gingen liggen werden ze afgekeurd. Boven de 2 meter hadden ze in het leger namelijk geen passende kleding.

23 schokdempers

We hebben 23 tussenwervelschijven, deze zijn gevuld met vocht. Voor ons lichaam functioneren deze schijven vooral als schokdempers, in de loop van de dag gaat het vocht er voor een deel uit en zakt ieder schijf een paar millimeter.

Mocht u ons bellen om een sta-op stoel te huren, ook wij stellen de vraag hoe lang bent u? U doet mij een groot plezier als uw antwoord dan is; dat hangt er van af………..

Wilfred Pathuis
Fysiotherapeut bij Zeker Zit