Je bekijkt nu Goed zitten bij ieder mankement.

Goed zitten bij ieder mankement.

Gezien mijn achtergrond als fysiotherapeut krijgen wij veel vragen over de sta-op stoel bij verschillende aandoeningen. Mensen willen lang(er) thuis blijven wonen en hiervoor zijn vaak hulpmiddelen nodig, een goede stoel is hier een belangrijk onderdeel van.

Longklachten

Onlangs kwamen wij bij een klant die vrij lang was, 2 meter schoon aan de haak! Wij hebben dan een aangepaste stoel met extra hoge rugleuning. Bijkomend probleem was dat deze man ernstige longproblemen had, hij had niet de energie om zijn lange lijf uit een lage bank te hijsen. Deze mensen hadden als oplossing bedverhogers onder de bank gezet, opstaan ging zo wel, maar lekker zitten was niet mogelijk.

Door een aangepaste stoel kon hij goed opstaan én uitrusten in de ligstand, hij gaf zelfs aan dat slapen veel beter ging in de stoel dan op bed!

Ziekte van Parkinson

Opstaan uit een stoel kan voor problemen zorgen bij Parkinson. De sta-op stoel hoeft niet eens ver omhoog, de aanzet van naar voren kantelen is meestal voldoende om de beweging en dus het opstaan in gang te zetten. Ook zien wij regelmatig dat stoelverwarming bij Parkinson-patiënten erg prettig is en specifieke kuiprugleuningen zorgen bijvoorbeeld voor goede rompbalans.

Beroepsidioot

Beroepsidioot als ik ben, kan ik zo nog wel even doorgaan, maar ik moet mij in deze blog inhouden van Carolien. Anders wordt het een lange saaie lap tekst over sta-op stoelen en aandoeningen. Daarom hebben wij 10 filmpjes gemaakt, waarin ik u uitleg wat een sta-op stoel kan betekenen bij een specifieke aandoening. Zo hoeft u mijn geklets alleen maar aan te horen over het onderwerp dat u het meest interesseert!

Link naar filmpjes

We horen graag uw reactie

Wilfred Pathuis
Fysiotherapeut bij Zeker Zit